Kalıpçı: Metal veya metal olmayan makine parçalarını presleme yolu ile çok sayıda ve kısa sürede imal etme amacıyla kalıp adı verilen model parçalarının tasarımı ve üretimini yapan kişidir.
Endüstriyel Kalıp: İnşaatlarda kolon ve tabliye atımında kule, vinç yardımıyla endüstriyel kolon ve perde kalıp sisteminin kullanıldığı modern sistemdir.
Endüstriyel kolon ve perde kalıp sistemi, konut inşaatları, yüksek yapılar, sistem istinat duvarları, endüstriyel yapılar, köprü ve viyadük ayakları ve silolar gibi binaların kolon ve tabliye atımında kullanılan ve daha hızlı, güvenli ve ekonomik seçenekler sunan ve günümüzde en çok kullanılan kalıp sistemidir.
Görevleri;
• İmal edilecek ürünün proje ve şartnamelerini inceler,
• Tasarım halindeki kalıbın teknik resmini ve krokisini çizer veya çizilmiş krokiye uygun malzemelerin cins ve miktarını belirler,
• Kalıp örneklerinin tasarımını yapar ve kalıbı hazırlar,
• Kalıbın denenmesinde ve parça üretiminde büyük önemi olan presleri iş güvenliği kurallarına uygun olarak bağlar,
• Yapılacak üretimin niteliğine göre değişik türlerdeki kalıpları prese bağlayarak çeşitli parçaları üretir,
• Yapılan kalıbı montaja hazırlar ve monte eder,
• İstenilen standartta hiçbir aksaklığa meydan vermeyecek şekilde kalıbı teslim eder.
Çalışma Alanları Nerelerdir?
Endüstriyel kalıpçı imalat endüstrisinde çalışırlar.
Günlük hayatımıza girmiş birçok alet, cihaz ve makinenin (otomobil, lastik, ütü, bilgisayar, çatal, kaşık vb.) üretiminde temel unsur haline gelmiş kalıpçılık mesleği bu özelliği itibariyle birçok üretim alanında ayrı bir yere sahiptir. Meslek elemanları, endüstrinin yoğun olduğu bölgelerde rahatlıkla iş bulabildikleri gibi çeşitli makine parçalarının üretildiği ve kalıp imalatı yapılan küçük işyerlerinde de çalışabilirler.